Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 145 555 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zdjęcia w galeriach.


MIĘSO GOTOWANE NA DANIE ZIMNE I GORĄCE

piątek, 26 grudnia 2014 19:44

MIĘSO GOTOWANE NA DANIE ZIMNE I GORĄCE

 

Opracowano w/g przepisu z wielkieżarcie

 

 http://pu.i.wp.pl/bloog/94307237/844517/DSCN8737_uO_big.jpg

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

 

- 1,5 kg mięsa- karkówka -szynka, schab

- 2,5 l wody

- 3 łyżki majonezu

- 2 łyżki majeranku

- 1 łyżeczka tymianku

- ok. 7 liści laurowych:

- ok. 15- 20 ziaren ziela angielskiego

- ok.20 ziaren czarnego pieprzu

- 7 łyżek soli

- 5 ząbki

- 2 średniej wielkości  cebule

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

 

I ETAP

1.Zimną wodę wlać do garnka, wsypać majeranek, tymianek ,sól, włożyć majonez, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i włożyć mięso.

2.Gotować ok.6 minut jeśli mamy mięsa więcej to czas gotowania przedłużyć 2 - 3 minuty.

3.Czas mierzymy od chwili zagotowania. Wyłączyć gaz mięso pozostawić w tej wodzie do całkowitego wystudzenia.

 

II ETAP

1.Do tej wody dodać obrane  ząbki czosnku i cebulę.

2.Gotować ponownie 4  minuty jeśli mięsa mamy więcej to czas gotowania przedłużamy o kolejne  ok.2 minuty, wyłączyć gaz i pozostawić  mięso w wodzie. Nie wyjmować czas mierzymy od chwili zagotowania, mięso pozostawić w tej wodzie do całkowitego wystudzenia.

 

III ETAP

1. Nic nie dodajemy. Gotować 3 minuty, czas mierzymy od chwili zagotowania.

2.Pozostawić do wystudzenia. Wystudzone mięso nadaje się  do spożycia - na kanapki.

 

 

Ponadto.

 

1.W przepisie jest dodatek ½ szklanki soli na 1-2 kg mięsa oraz  2-3 l wody, dla mnie na 1,5 kg mięsa oraz 2,5 l wody 7 łyżek  wzgl. ¼ szklanki  jest wystarczająco słone.

2.Z mięs najlepsza karkówka i schab a szynka taka sobie.

3.Czy ktoś robił z nadzieniem ,czy naszpikowane mięso – napisz

4. Mięso pokroić w plastry, sporządzić sos podawać na ciepło do ziemniaków.

5.Dodatek przypraw w/g swojego uznania tymianek, bazylia i inne.

6. Garnek do gotowania o średnicy ok.26 cm i wysokości 14 cm.z pokrywką.


oceń
6
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

FLAKI

środa, 08 grudnia 2010 9:06

FLAKI

 

Składniki:

 

- 1800 g flaków wołowych – można kupić sklepach,

 

- 1100 g kości wieprzowe lub kości wołowych szpikowych

- 300 g szyjka z indyka – można dodać

 

-  ok. 500 g włoszczyzny - marchew, seler, pietruszka, por

-  ok. 150 g cebuli

-  4 – 6 ziarenek angielskiego ziela

-  10 ziarenek pieprzu

-  2 listki listka laurowe

-  1 łyżka ziarenek smaku Winiary

-  1500 ml wody

 

- 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki

- 2 łyżeczki imbiru                                             

- 1 – 2 łyżeczek gałki muszkatołowej

- 2 łyżki majeranku

- pieprz

- sól

 

- 2 łyżki masła

- 2 łyżeczki mąki

 

Sposób przyrządzania:

 

1. Starannie oczyszczone i wymyte flaki wołowe włożyć do garnka , zalać gorącą wodą i gotować 5- 10 minut, po czym zmienić wodę i i znowu gotować 5 – 10 minut.

2. Po ponownej zmianie wody gotować flaki aż będą miękkie , i odcedzić.

3. Ugotować rosół z włoszczyzny dodatkiem cebuli, ziela, pieprzu ,listka i ziarenek smaku.

4. Ugotowany rosół przecedzić.

5. Jarzyny i chude mięso pokrajać w paseczki.

6. Przestudzone flaki wymieszać z mięsem i jarzynami, zalać przecedzonym rosołem, zagęścić zasmażką z masła i mąki , zagotować.

7. Doprawić majerankiem, gałką, imbirem , pieprzem , solą i papryką 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA Z WINEM

czwartek, 23 lipca 2009 18:41
  

 

 

 

KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA Z WINEM

 

Składniki:

 

- 1 kg kapusty czerwonej,

- 10 dag boczku lub wędzonej słoniny,

- cebula,

- 2 jabłka,

-  łyżeczka mąki,

-  ok. 150 ml deserowego czerwonego wina,

- sól,

- cukier,

- przyprawa warzywna np. Vegeta.

 

Sposób przyrządzania:

 

1. Drobno poszatkowaną czerwoną kapustę razem z cebulą zalać niewielką ilością  wrzącej wody, dodać soli i odrobinę cukru, gotować pod przykryciem do miękkości.

 

2. Do miękkiej i odparowanej kapusty dodać starte na tarce jabłka, ćwierć łyżeczki kwasku cytrynowego, podlać kapustę winem i jeszcze na  krótko podgotować.

 

3.  Pokrojony w kostkę  boczek stopić, wymieszać z mąką i podprawić kapustę, dodać przyprawę warzywną , zagotować.

 

4. Kapusta tak przygotowana ogromnie zyskuje no smaku, jeżeli do gotowania doda się 2-3 goździki, które potem należy usunąć.

 

5. Podajemy na ciepło do II dań np.zrazy zawijane, pieczeń z karkówki itd.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

ZRAZY ZAWIJANE Z ...

wtorek, 21 lipca 2009 17:06
 

ZRAZY ZAWIJANE Z KARKÓWKI B/K.

 

Ulubione danie z dzieciństwa a przepis ma  chyba ok. 100 lat  lub więcej ale wykonany z  mięsa wołowego.

 11 - 13  porcji

 









Składniki:

 

- 1 kg mięsa wołowego b/k, karkówki b/k, filet  z indyka

- 2 ogórki kiszone,

- ok. 20 dag boczku lub słoniny

- 2 cebula średniej wielkości,

- 2- 3  kromki chleba (może by czerstwy )

- ok. 150 - 200g kiełbasy podwawelskiej , śląskiej

- mielony kolorowy  pieprz

- 1 słoik ( 190 g ) musztardy stołowej

- 2 łyżki masła lub oleju

- 1 - 2 łyżek mąki

- ½ - ¾ szklanki  śmietany 30 %

- 2 ziarna ziela angielskiego

- kawałek liścia laurowego

- suszony grzybek

- kostka warzywna

 








Sposób przygotowania:

 

1. Mięso pokroić w plastry, każdy z obu stron dobrze zbić , posypać pieprzem.

2. Ogórki, , chleb, kiełbasę  pokroić na tyle długich cząstek, ile będzie zrazów, boczek pokroić w paski, cebulę w piórka.

3. Plastry mięsa pojedynczo smarujemy musztardą na którym położyć ogórek kiszony, boczek,  piórko  cebuli, chleb, kiełbasę   na całym zrazie pozostawiając 1 cm zraza bez dodatków. W zależności od wielkości  powtarzamy kolejność kładzenia dodatków na zraza.

4. Zraz zawinąć, obwiązać  nitką   

5. Zrazy obsmażyć na maśle , podlać nie dużą ilością  wrzącej wody z kostką warzywną oraz dodać ziele angielskie, liść  laurowy, suszony grzybek  dusić do miękkości.

6. Miękkie zrazy (usunąć nici )  zalać śmietanką z  wymieszaną z mąką  i zagotować.

7. Podawać z kluskami śląskimi , ziemniakami i zasmażaną czerwoną kapustą z winem

  

 


oceń
1
3

komentarze (5) | dodaj komentarz

SZPARAGI Z WODY Z SEREM ŻÓŁTYM

niedziela, 24 maja 2009 11:33
 

 

SZPARAGI Z WODY Z SEREM ŻÓŁTYM

 

Składniki:

- 1,5 kg szparagów

- 1 dag sera żółtego

- 1 dag soli

- 1 dag cukru

- 2 dag tartej bułki

- 12 dag masła

 

Sposób przyrządzania;

 

Szparagi oczyścić, dobrać je według grubości i powiązać w pęczki. Wkładać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 2 dag tłuszczu i cukru. Uważać, aby nie przegotować. Miękkie, ale nie rozgotowane osaczyć. Polać pozostałym zrumienionym tłuszczem z tartą bułką, posypać startym serem.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 29 marca 2015

Licznik odwiedzin:  530 549  

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

O moim bloogu

gotowanie, pieczenie,domowy wyrób napoi mlecznych,twarogu,sera, kuchnia studencka, kartka z kalendarza- przepisy z lat ok.1980r. przepisy dedykuję wnuczkom,synowej,córkom oraz żonie.

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 530549

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl