Bloog Wirtualna Polska
Są 1 109 962 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zdjęcia w galeriach.


FLAKI

środa, 08 grudnia 2010 9:06

FLAKI

 

Składniki:

 

- 1800 g flaków wołowych – można kupić sklepach,

 

- 1100 g kości wieprzowe lub kości wołowych szpikowych

- 300 g szyjka z indyka – można dodać

 

-  ok. 500 g włoszczyzny - marchew, seler, pietruszka, por

-  ok. 150 g cebuli

-  4 – 6 ziarenek angielskiego ziela

-  10 ziarenek pieprzu

-  2 listki listka laurowe

-  1 łyżka ziarenek smaku Winiary

-  1500 ml wody

 

- 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki

- 2 łyżeczki imbiru                                             

- 1 – 2 łyżeczek gałki muszkatołowej

- 2 łyżki majeranku

- pieprz

- sól

 

- 2 łyżki masła

- 2 łyżeczki mąki

 

Sposób przyrządzania:

 

1. Starannie oczyszczone i wymyte flaki wołowe włożyć do garnka , zalać gorącą wodą i gotować 5- 10 minut, po czym zmienić wodę i i znowu gotować 5 – 10 minut.

2. Po ponownej zmianie wody gotować flaki aż będą miękkie , i odcedzić.

3. Ugotować rosół z włoszczyzny dodatkiem cebuli, ziela, pieprzu ,listka i ziarenek smaku.

4. Ugotowany rosół przecedzić.

5. Jarzyny i chude mięso pokrajać w paseczki.

6. Przestudzone flaki wymieszać z mięsem i jarzynami, zalać przecedzonym rosołem, zagęścić zasmażką z masła i mąki , zagotować.

7. Doprawić majerankiem, gałką, imbirem , pieprzem , solą i papryką 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA Z WINEM

czwartek, 23 lipca 2009 18:41
  

 

 

 

KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA Z WINEM

 

Składniki:

 

- 1 kg kapusty czerwonej,

- 10 dag boczku lub wędzonej słoniny,

- cebula,

- 2 jabłka,

-  łyżeczka mąki,

-  ok. 150 ml deserowego czerwonego wina,

- sól,

- cukier,

- przyprawa warzywna np. Vegeta.

 

Sposób przyrządzania:

 

1. Drobno poszatkowaną czerwoną kapustę razem z cebulą zalać niewielką ilością  wrzącej wody, dodać soli i odrobinę cukru, gotować pod przykryciem do miękkości.

 

2. Do miękkiej i odparowanej kapusty dodać starte na tarce jabłka, ćwierć łyżeczki kwasku cytrynowego, podlać kapustę winem i jeszcze na  krótko podgotować.

 

3.  Pokrojony w kostkę  boczek stopić, wymieszać z mąką i podprawić kapustę, dodać przyprawę warzywną , zagotować.

 

4. Kapusta tak przygotowana ogromnie zyskuje no smaku, jeżeli do gotowania doda się 2-3 goździki, które potem należy usunąć.

 

5. Podajemy na ciepło do II dań np.zrazy zawijane, pieczeń z karkówki itd.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

ZRAZY ZAWIJANE Z ...

wtorek, 21 lipca 2009 17:06
 

ZRAZY ZAWIJANE Z KARKÓWKI B/K.

 

Ulubione danie z dzieciństwa a przepis ma  chyba ok. 100 lat  lub więcej ale wykonany z  mięsa wołowego.

 11 - 13  porcji

 









Składniki:

 

- 1 kg mięsa wołowego b/k, karkówki b/k, filet  z indyka

- 2 ogórki kiszone,

- ok. 20 dag boczku lub słoniny

- 2 cebula średniej wielkości,

- 2- 3  kromki chleba (może by czerstwy )

- ok. 150 - 200g kiełbasy podwawelskiej , śląskiej

- mielony kolorowy  pieprz

- 1 słoik ( 190 g ) musztardy stołowej

- 2 łyżki masła lub oleju

- 1 - 2 łyżek mąki

- ½ - ¾ szklanki  śmietany 30 %

- 2 ziarna ziela angielskiego

- kawałek liścia laurowego

- suszony grzybek

- kostka warzywna

 








Sposób przygotowania:

 

1. Mięso pokroić w plastry, każdy z obu stron dobrze zbić , posypać pieprzem.

2. Ogórki, , chleb, kiełbasę  pokroić na tyle długich cząstek, ile będzie zrazów, boczek pokroić w paski, cebulę w piórka.

3. Plastry mięsa pojedynczo smarujemy musztardą na którym położyć ogórek kiszony, boczek,  piórko  cebuli, chleb, kiełbasę   na całym zrazie pozostawiając 1 cm zraza bez dodatków. W zależności od wielkości  powtarzamy kolejność kładzenia dodatków na zraza.

4. Zraz zawinąć, obwiązać  nitką   

5. Zrazy obsmażyć na maśle , podlać nie dużą ilością  wrzącej wody z kostką warzywną oraz dodać ziele angielskie, liść  laurowy, suszony grzybek  dusić do miękkości.

6. Miękkie zrazy (usunąć nici )  zalać śmietanką z  wymieszaną z mąką  i zagotować.

7. Podawać z kluskami śląskimi , ziemniakami i zasmażaną czerwoną kapustą z winem

  

 


oceń
1
3

komentarze (4) | dodaj komentarz

SZPARAGI Z WODY Z SEREM ŻÓŁTYM

niedziela, 24 maja 2009 11:33
 

 

SZPARAGI Z WODY Z SEREM ŻÓŁTYM

 

Składniki:

- 1,5 kg szparagów

- 1 dag sera żółtego

- 1 dag soli

- 1 dag cukru

- 2 dag tartej bułki

- 12 dag masła

 

Sposób przyrządzania;

 

Szparagi oczyścić, dobrać je według grubości i powiązać w pęczki. Wkładać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 2 dag tłuszczu i cukru. Uważać, aby nie przegotować. Miękkie, ale nie rozgotowane osaczyć. Polać pozostałym zrumienionym tłuszczem z tartą bułką, posypać startym serem.


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

KOTLETY MIELONE

czwartek, 12 lutego 2009 11:41
 

Wycinek z gazety lata 1980 r.


KOTLETY MIELONE

 

Składniki:

 

- 30 dag mięsa,

-  5 dag bułki

-  małą cebula,

- łyżeczka ttuszczu,

- jajko,

-  sól,

- pieprz,

- przyprawa staropolska ,np.Vegeta

 - łyżka tartej bułki

- 4 dag tłuszczu do smażenia,

- 4 dag  żółtego sera, na przykład Salami.

 

Sposób przyrządzania:

1. Wyrobić zmielone mięso, przyprawić do smaku, uformować 4-5 małych kotletów, otoczyć w tartej bulce, kłaść na rozgrzanym na patelni ttuszczu.

2. Usmażone z jednej strony odwrócić, podsmażyć jeszcze kilka minut.

3.Na każdy kotlet położyć po cienkim plasterku żółtego sera, przykryć i ogrzewać, aż ser zacznie spływać z mięsa, od razu podawać z dodatkiem ziemniaków i surówki.

4.W ten sposób można urozmaicić takie kotlety usmażone poprzedniego dnia.


oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


czwartek, 21 sierpnia 2014

Licznik odwiedzin:  419 878  

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

O moim bloogu

gotowanie, pieczenie,domowy wyrób napoi mlecznych,twarogu,sera, kuchnia studencka, kartka z kalendarza- przepisy z lat ok.1980r. przepisy dedykuję wnuczkom,synowej,córkom oraz żonie.

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 419878

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl