Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 095 005 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

ZRAZY ZAWIJANE Z ...

wtorek, 21 lipca 2009 17:06
Skocz do komentarzy
 

ZRAZY ZAWIJANE Z KARKÓWKI B/K.

 

Ulubione danie z dzieciństwa a przepis ma  chyba ok. 100 lat  lub więcej ale wykonany z  mięsa wołowego.

 11 - 13  porcji

 









Składniki:

 

- 1 kg mięsa wołowego b/k, karkówki b/k, filet  z indyka

- 2 ogórki kiszone,

- ok. 20 dag boczku lub słoniny

- 2 cebula średniej wielkości,

- 2- 3  kromki chleba (może by czerstwy )

- ok. 150 - 200g kiełbasy podwawelskiej , śląskiej

- mielony kolorowy  pieprz

- 1 słoik ( 190 g ) musztardy stołowej

- 2 łyżki masła lub oleju

- 1 - 2 łyżek mąki

- ½ - ¾ szklanki  śmietany 30 %

- 2 ziarna ziela angielskiego

- kawałek liścia laurowego

- suszony grzybek

- kostka warzywna

 








Sposób przygotowania:

 

1. Mięso pokroić w plastry, każdy z obu stron dobrze zbić , posypać pieprzem.

2. Ogórki, , chleb, kiełbasę  pokroić na tyle długich cząstek, ile będzie zrazów, boczek pokroić w paski, cebulę w piórka.

3. Plastry mięsa pojedynczo smarujemy musztardą na którym położyć ogórek kiszony, boczek,  piórko  cebuli, chleb, kiełbasę   na całym zrazie pozostawiając 1 cm zraza bez dodatków. W zależności od wielkości  powtarzamy kolejność kładzenia dodatków na zraza.

4. Zraz zawinąć, obwiązać  nitką   

5. Zrazy obsmażyć na maśle , podlać nie dużą ilością  wrzącej wody z kostką warzywną oraz dodać ziele angielskie, liść  laurowy, suszony grzybek  dusić do miękkości.

6. Miękkie zrazy (usunąć nici )  zalać śmietanką z  wymieszaną z mąką  i zagotować.

7. Podawać z kluskami śląskimi , ziemniakami i zasmażaną czerwoną kapustą z winem

  

 

oceń
1
2

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 21 sierpnia 2011 16:46

    Bardzo ciekawy przepis, nie dodawałam nigdy chleba do zrazów. Także lubię je z surówką - czerwoną lub kiszoną. Pozdrawiam.

    autor Karolina

    blog: www.przepis-kulinarny.pl/bitki-wolowe-id1661.html

  • dodano: 27 lipca 2009 20:59

    Z mojej strony nie został wycięty komentarz.Dla mnie osobiście zrazy zawijane uważam tylko z mięsa wołoego.
    Szereg osób boi się spżywania mięsa wołowego z powodu choroby "wściekłycjh krów", dlatego znazło się mięso z karkówki i filetu indyka.Przepisów na zrazy zawijane jest kilka ja podałem ten , ktory był wykonywany w moim rodzinym domu.Dzięki za przepis - Aneri
    pzdr. Ziutek

    autor Ziutek

  • dodano: 27 lipca 2009 1:19

    P.S. Uzupelnienie.
    Z jakiegos powodu zostal wyciety znaczacy kawalek komentarza.
    Mianowicie, nigdy nie robie tych zrazow z wieprzowiny, wylacznie kupuje zrazowy kawalek wolowiny i prosze w sklepie, zeby mi pokroili na 1 cm. plastry.

    autor Aneri

    blog: zrazy zawijane.

  • dodano: 27 lipca 2009 1:14

    Ja robie podobnie, z malymi zmianami. Kupuje zawsze kawalek i jak mozna, to prosze w sklepie, zeby cienko pokroili, tak na 1 cm. Potem jeszcze rozbijam w folii i tez smaruje musztarda, sole i posypuje pieprzem. Nie daje chleba, do srodka tylko slupek marchwi, slupek sloniny i kiszonego ogorka, zrazy robie takiej wielkosci, ze tylko jedna porcja tego wystarcza. Potem spinam wykalaczka, opruszam lekko maka i obsmazam - nie na masle, ale na smalcu. W tym przypadku na smalcu jest lepszy smak. Obsmazone bitki zalewam goracym rosolem i powoli dusze na malutkim ogniu. Mozna dodac pokrojone pieczarki, cwiartki cebuli, 2-3 zabki czosnku, nawet pokrojony w cwiartki pomidor do duszenia, listek laurowy, ziele angielskie, sol, pieprz do smaku. Nie zageszczam sosu maka, bo z bitek otoczonych juz wystarczy. Gotowy sos tylko doprawiam jesli trzeba i ew. dodaje troche smietany. To bardzo podobny przepis, z kuchni polskiej z lat 50-tych, i wart wyprobowania. Niektorzy dodaja pokruszony chleb do sosu, ja nie. Najlepsze sa z kasza gryczana zamiast ziemniakow i kiszonym ogorkiem, polski klasyk.

    autor Aneri

    blog: zrazy zawijane

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 25 kwietnia 2014

Licznik odwiedzin:  357 024  

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

O moim bloogu

gotowanie, pieczenie,domowy wyrób napoi mlecznych,twarogu,sera, kuchnia studencka, kartka z kalendarza- przepisy z lat ok.1980r. przepisy dedykuję wnuczkom,synowej,córkom oraz żonie.

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 357024

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl