Bloog Wirtualna Polska
Są 1 094 974 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

NADZIEWANY UDZIEC Z INDYKA

piątek, 17 kwietnia 2009 21:32
Skocz do komentarzy
 






NADZIEWANY UDZIEC Z INDYKA

 

Składniki:

- 1,3 - 1,5  kg udźca z indyka ze skórą

-  ok. 1 mini kostki czosnku Knorr

  - łyżka słodkiej papryki

  - 1 łyżeczka ostrej papryki

  - kolorowy mielony pieprz

- zioła  prowansalskie

 

  Nadzienie:

 - 25 - 30 dag pieczarek

- mielonego mięsa w wielkości 2 jajek

  - 2 łyżki na drobno posiekanej natki  pietruszki

- 1 łyżka tartej bułki

- ok. ½ mini kostki smażonej cebuli Knorr

  -  sól

  - majeranek

  - kolorowy mielony pieprz

  - 2 łyżki masła lub oleju

 

 

Sposób przyrządzania: Mięsa.

 

1. Mięso opłukać pod bieżącą, osuszyć, ostrożnie zdjąć skórę, która użyta będzie do zawinięcia rolady oraz wydrążyć kość.

 

2. Z mięsa formujemy płaski prostokąt, odcinamy skrawki o ile jest ich mało kroimy na drobną kostkę a gdy jest ich więcej mielimy dodając do farszu

 

 

4. Mięso  ostrożnie rozbijamy  tłuczkiem z obu stron, nacieramy czosnkiem, pieprzem i paprykami. Zwijamy, włożyć do foliowego woreczka  i na 12 godzin  wkładamy do lodówki.

 

Sposób przyrządzania: Farszu.

 

1.Umyć,oczyścić,pokroić na drobną kostkę pieczarki, które na stopionym tłuszczu smażymy ok. 15 min .

 

2. Udziec wkładamy na desce, nakładamy farsz (zostawiamy wolne 2-cm brzegi) i posypujemy ziołami. Ciasno zwijamy. Naciągamy skórkę i obwiązujemy sznurkiem.

 

3.Mięso upiec w naczyniu żaroodpornym, a sos, który powstanie podczas pieczenia, doprawić i podać do mięsa, można upiec w rękawie z foli w czasie ok. 60 -  70 min w zależności od piekarnika..  

 

4.Gdy ostygnie, Ostroznie zdejmujemy sznurek. Posypujemy słodką papryką.

 

5.Podajemy na zimno albo na ciepło, do ziemniaków lub klusek.

 

 

oceń
1
0


czwartek, 24 kwietnia 2014

Licznik odwiedzin:  356 894  

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

O moim bloogu

gotowanie, pieczenie,domowy wyrób napoi mlecznych,twarogu,sera, kuchnia studencka, kartka z kalendarza- przepisy z lat ok.1980r. przepisy dedykuję wnuczkom,synowej,córkom oraz żonie.

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 356894

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl