Bloog Wirtualna Polska
Są 1 115 904 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

GĘŚ NADZIEWANA KASZĄ GRYCZANĄ.

piątek, 27 lutego 2009 17:06
Skocz do komentarzy
 

 

 

Składniki:

- gęś

- cytryna

 

Przyprawy:

- łyżka szałwii suszonej

- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

- pieprz

- sól

 

Nadzienie:

- 50 dag kaszy gryczanej

- 20 dag boczku wędzonego

- 5 dag rodzynków

- pęczek natki pietruszki

- cebula

- sól

 

Sposób przyrządzania:

1. Gęś oczyścić, umyć i osuszyć.

2. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.

3. Natrzeć tuszkę skórką i sokiem z cytryny, szałwią, gałką, pieprzem i solą. Odstawić na 1 godzinę.

4. Ugotować kaszę gryczaną w osolonym wrzątku.

5. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, cebulę posiekać i także podsmażyć na patelni.

6. Natkę pietruszki posiekać.

7. Kaszę wymieszać z boczkiem , cebulą, rodzynkami i natką.

8. Wypełnić gęś nadzieniem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości, podlewając wodą i sosem z pieczenia.

oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 21 sierpnia 2014 10:21

    Ciekawa strona!

    autor Naslawa

    blog: http://www.qzjpy.com/comment/html/?537.html

  • dodano: 03 października 2010 21:42

    KASZA. Dieta. Indeks glikemiczny. IG to BŁĘDY.
    BH.220.
    MOTTO: Kasza, to oczywistość !!

    WIKIPEDIA.
    Kasza, jadalne nasiona zbóż, często w postaci lekko rozdrobnionej (lecz nie tak bardzo jak mąka) lub tylko pozbawionej twardej łuski. Od wieków używane jako jeden z podstawowych składników kulinarnych w wielu kuchniach świata. Dzięki wysokiej zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą. W kuchni polskiej aż do czasów potopu szwedzkiego rozmaite kasze stanowiły podstawę wyżywienia większości populacji.
    Znane są różne rodzaje kasz: kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna (m.in. pęczak, kasza perłowa), kasza kukurydziana, kasza manna, quinoa (kasza z nasion komosy ryżowej uprawianej m.in. w Peru i Ekwadorze), kasza z pszenicy na kutię. Za kaszę uznaje się czasem tradycyjny kuskus.

    IRL KRAKÓW.
    Kasza jaglana gotowana podnosi poziom cukru po spożyciu__ ok. 14-23% wzrostu, na ok. 1,5 godz.. Wchłania się szybko. Zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza jaglana wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Wzrosty po spożyciu: kasza jęczmienna ok. 4-8%, kasza gryczana ok. 9-18%, kasza manna ok. 10%, kasza kuskus ok. 22%. Wymienione KASZE zawierają w swoim składzie b. DUŻO węglowodanów i są to tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu, czyli wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie przekracza: 26% wzrostu.
    Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !!
    Wobec tego kasza powinna być jako produkt żywieniowy; ZALECANA lub DOZWOLONA. Odnośnie konsumpcji to ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    PUENTA.
    KASZA, to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !!

    Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o kaszy i nie tylko o kaszy, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że NIC nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
    Gołym okiem widać, że Ci SPECJALIŚCI od IG, cynicznie i bezczelnie potwierdzają Nieprawdy BIOLOGICZNE, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.

    Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, piszą oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma; jednak PROKURATURA zna IP komputerów. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM czyli lekko, łatwo omawiają PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

    Zobacz też; CHLEB na OTYŁOŚĆ, wg: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    autor Sylwia EADS, Gliwice

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

wtorek, 16 września 2014

Licznik odwiedzin:  440 647  

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

O moim bloogu

gotowanie, pieczenie,domowy wyrób napoi mlecznych,twarogu,sera, kuchnia studencka, kartka z kalendarza- przepisy z lat ok.1980r. przepisy dedykuję wnuczkom,synowej,córkom oraz żonie.

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 440647

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl