Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 094 678 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

JAK ZROBIĆ SER - MASCARPONE

piątek, 06 lutego 2009 12:57
Skocz do komentarzy
  

MASCARPONE

Produkowany od kilku wieków głównie w: Lodi i Abbiategrasso, oraz Como i Lecco. Kiedyś był wytwarzany tylko jesienią i zimą, domowym sposobem, w niewielkich porcjach i sprzedawany w materiałowych woreczkach po 100 - 200 g, lub na wagę. Dziś nowoczesna technologia konserwowania pozwala na produkowanie go przez cały rok.
To co charakteryzuje mascarpone i odróżnia od innych serów z krowiego mleka, to to ze jest produkowany nie z mleka lecz ze śmietany. Aby otrzymać ser najlepszej jakości świeże dopiero co wydojone mleko odwirowuje się aby oddzielić śmietanę, wlewa się ją do kadzi ze stali inox i podgrzewa do temperatury 85-90°C i ciągle miesza. Dodaje się wtedy do śmietany substancje koagulujące, czyli się  ją powoli zakwasza (zazwyczaj kwaskiem cytrynowym). Po 10 min zaczynają się formować małe grudki, które powoli zaczynają sic łączyć ze sobą, aż stworzą gęsty koagulat, który wylewa sic na płótno i odsącza serwatkę, przez około 24 godziny, w temperaturze  8°-10°C;. W tym krótkim okresie odbywa się super szybkie dojrzewanie sera, a odsączenie serwatki ułatwia się  dzięki wielokrotnemu obracaniu masy, co tez pomaga w zachowaniu jej jednorodności.
Końcowy produkt ma wygląd gęstego kremu, miękką konsystencję i kolor od białego do kremowego. Smak słodki, śmietankowy, przypominający trochę masło. Kwaśnieje zaledwie po kilku dniach, z tego powodu powinien być spożywany świeży.

 

 Cechy charakterystyczne:

 

Gatunek sera: świeży

Gatunek mleka: krowie, z którego wykorzystuje się śmietany

Skorka: brak

Masa: tłusta, kremowa, jednorodna o kolorze białawym

Smak: słodki, kremowy lekko maślany

Dojrzewanie: brak

Zawartość tłuszczu: 47% ( a nawet 70 % tłuszczu w wyrobie domowym- masło)

Kształt: bezkształtna masa

Waga:  zmienna

Kraj produkcji: Włochy

Region produkcji: prowincja Lodi, Como, Lecco

 

 

 

Składniki:

  • 1 litr świeżej , słodkiej śmietanki o zawartości 3,5, 6, 8 do 12 % tłuszczu, może być % tłuszczu wyższy , ale otrzymamy serek w rodzaju masła.
  • 1/4 łyżeczki kwasu winnego, ( sok z cytryny, roztwór kwasku cytrynowego)

 

Sposób przygotowania:

1.Podgrzewamy śmietankę, ciągle mieszając  do temp. 82°C.:

2.Zakwaszamy kwasem winnym lub roztworem kwasku cytrynowego

3.Powoli mieszamy , aby otrzymać gęsty koagulat, który wylewa się na płótno wyłożone na cedzaku i pozostawiamy na 1 godzinę  do odsączenia serwatki.

4.Cedzak z serkiem  wkładamy na miskę , którą umieszczamy w lodówce do całkowitego odcieknięcia serwatki ok.12 godzin.

5. Po odcieknięciu serwatki serek przekładamy do pojemniczków i przechowujemy do spożycia w lodówce.

 

Ser świeży , śmietankowy, spożywa się go na deser, popijając mocniejszym trunkiem( polska wódka lub inne), wchodzi w skład słynnego włoskiego deseru tiramisu.

Na rynkach Europy ukazała się mieszanka mascarpone z gorgonzolą daje to niecodzienny smak.

Mascarpone - to produkt z pogranicza sera, masła i śmietany. Posiada smarowność masła i jednocześnie mniejszą o połowę zawartość tłuszczu. Wyśmienicie smakuje z pieczywem. Śmietanę z powodzeniem zastępuje w daniach obiadowych, sosach do mięs, ryb i makaronu. Lekko słodki smak serka nabiera wyrazu w deserach, kremach do ciast i tortów.


oceń
7
1


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 04 listopada 2010 8:43

    Jak mam poznać że to już te ok.82'C? Jak to wygląda "na oko"?

    autor Ania

  • dodano: 21 czerwca 2010 12:07

    podoba mi się ten przepis. Muszę sama też spróbować. Jak zrobię to podziele się efektem:)

    autor ona200

  • dodano: 10 lutego 2010 16:36

    O ile temperatura była ok. 82 stop. C, a dodałaś sok z cytryny lub roztwór kwasku cytrynowego i nie nastąpiło wydzielenie serwatki , to w takim wypadku należy ostrożnie dawkować sok lub roztwór aż do wydzielenia się serwatki. Należy uważać aby nie przedawkować sok lub roztwór , gdyż będzie smak i zapach kwasny, pamietając o utrzymaniu temp. ok. 82 stop.C..

    autor jomi38

  • dodano: 10 lutego 2010 4:01

    sprobowalam, ale niestety nie wyszlo ...smietana sie nie odzielila

    autor reni

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 23 kwietnia 2014

Licznik odwiedzin:  356 467  

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

O moim bloogu

gotowanie, pieczenie,domowy wyrób napoi mlecznych,twarogu,sera, kuchnia studencka, kartka z kalendarza- przepisy z lat ok.1980r. przepisy dedykuję wnuczkom,synowej,córkom oraz żonie.

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 356467

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl