Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 128 850 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

JAK ZROBIĆ MASŁO ?

wtorek, 27 stycznia 2009 10:36
Skocz do komentarzy
 

 

1. Śmietanka powinna mieć zawartość tłuszczu od 24 - 45% tłuszczu.

 

2.Śmietankę ukwaszamy w warunkach domowych w gospodarstwie samoistnie ,z dodatkiem ukwaszonej śmietany, ukwaszonym mlekiem, świeżym naturalnym jogurtem  lub starterem - zakwasem do ukwaszanie śmietanki.

 

3.Ukwaszanie śmietanki prowadzimy w temp. 16 - 18 stop. C

 

4. Po ukwaszeniu śmietany należy ją  schłodzić do temp.ok.10 stop. C w zależności do możliwości schłodzenia. Wyższa temp. śmietany wziętej do zmaślania,  szybciej się zmaśla i  więcej pozostaje tłuszczu w maślance.

 

5.Ukwaszoną i schłodzona śmietanę dajemy do naczynia, w którym będziemy zmaślać. Napełnienie  wynosi od 20 - 50 % pojemności naczynia. Dając więcej zmaślanie trwa dłużej albo śmietana nam się nie zmaśli. Jeżeli naczynie jest szczelnie zamknięte należy je kilka razy otworzyć, aby uszły gazy.

 

6.Zmaślanie śmietany trwa ok. 60 min, gdy utworzą się nam ziarna masła uważamy za zakończone zmaślanie.

 

7. Usuwamy maślankę, na jej miejsce wlewamy wodę o temp. śmietany i płuczemy  dwukrotnie , dodając trzecią wodę o temp, ok. 10 stop. C, ziarno masła wygniatamy w jednolitą bryłę tak długo, aby nie było wolnej wody w maśle.

 

8.Przy płukaniu należy zwrócić uwagę, aby usunąć całkowicie maślankę. Dobrze wypłukane i starannie wygniecione jest trwalsze masło. Masło należy umieścić najlepiej w czystych  pojemniczkach po margarynie do spożycia jak i można zamrozić w zamrażarce.

 

9.Najsmaczniejsze masło jest wyrabiane w kierzynkach lub masielnicach drewnianych, które zachowały się  jako okaz muzealny w niektórych gospodarstwach.

oceń
2
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 28 sierpnia 2010 15:50

    I po co tyle manipulacji, skoro można kupić u gospodyni na targu litr czy 2 gęstej, tłustej śmietany. Następnie wlewamy śmietaną o temp. pokojowej do miksera (robot Kasia) i po 3-4 minutach następuje proces "zmaślania" czyli są duże grudki masła. Z dzbana miksera wylewam maślankę, a masło wykładam do sporej miski i wyklepuję z masła drewnianą łyżką resztki maślanki. Następnie płuczę masło zimną wodą, nadal wygniatając drewnianą łyżką. Robię to kilkakrotnie, aż do momentu, gdy woda będzie zupełnie czyta. Po wylaniu wody jeszcze przez dłuższą chwilę wygniatamy z masła pozostałą wodę i odlewamy choćby było to kilka kropel. Gotowe masło wykładamy do maselniczki (pojemnik na masło) a jeśli mamy więcej masła, możemy zrobić masło klarowane. Solone nie do wszystkich potraw się nadaje.
    Do mycia mamy tylko miskę, kopystkę i dzban od miksera. Wkładamy do zmywarki i koniec roboty.

    autor Nowa

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 21 listopada 2014

Licznik odwiedzin:  492 089  

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

O moim bloogu

gotowanie, pieczenie,domowy wyrób napoi mlecznych,twarogu,sera, kuchnia studencka, kartka z kalendarza- przepisy z lat ok.1980r. przepisy dedykuję wnuczkom,synowej,córkom oraz żonie.

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 492089

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl