Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 243 046 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zdjęcia w galeriach.


MIĘSO GOTOWANE NA DANIE ZIMNE I GORĄCE

piątek, 26 grudnia 2014 19:44

MIĘSO GOTOWANE NA DANIE ZIMNE I GORĄCE

 

Opracowano w/g przepisu z wielkieżarcie

 

 http://pu.i.wp.pl/bloog/94307237/844517/DSCN8737_uO_big.jpg

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

 

- 1,5 kg mięsa- karkówka -szynka, schab

- 2,5 l wody

- 3 łyżki majonezu

- 2 łyżki majeranku

- 1 łyżeczka tymianku

- ok. 7 liści laurowych:

- ok. 15- 20 ziaren ziela angielskiego

- ok.20 ziaren czarnego pieprzu

- 7 łyżek soli

- 5 ząbki

- 2 średniej wielkości  cebule

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

 

I ETAP

1.Zimną wodę wlać do garnka, wsypać majeranek, tymianek ,sól, włożyć majonez, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i włożyć mięso.

2.Gotować ok.6 minut jeśli mamy mięsa więcej to czas gotowania przedłużyć 2 - 3 minuty.

3.Czas mierzymy od chwili zagotowania. Wyłączyć gaz mięso pozostawić w tej wodzie do całkowitego wystudzenia.

 

II ETAP

1.Do tej wody dodać obrane  ząbki czosnku i cebulę.

2.Gotować ponownie 4  minuty jeśli mięsa mamy więcej to czas gotowania przedłużamy o kolejne  ok.2 minuty, wyłączyć gaz i pozostawić  mięso w wodzie. Nie wyjmować czas mierzymy od chwili zagotowania, mięso pozostawić w tej wodzie do całkowitego wystudzenia.

 

III ETAP

1. Nic nie dodajemy. Gotować 3 minuty, czas mierzymy od chwili zagotowania.

2.Pozostawić do wystudzenia. Wystudzone mięso nadaje się  do spożycia - na kanapki.

 

 

Ponadto.

 

1.W przepisie jest dodatek ½ szklanki soli na 1-2 kg mięsa oraz  2-3 l wody, dla mnie na 1,5 kg mięsa oraz 2,5 l wody 7 łyżek  wzgl. ¼ szklanki  jest wystarczająco słone.

2.Z mięs najlepsza karkówka i schab a szynka taka sobie.

3.Czy ktoś robił z nadzieniem ,czy naszpikowane mięso – napisz

4. Mięso pokroić w plastry, sporządzić sos podawać na ciepło do ziemniaków.

5.Dodatek przypraw w/g swojego uznania tymianek, bazylia i inne.

6. Garnek do gotowania o średnicy ok.26 cm i wysokości 14 cm.z pokrywką.


oceń
10
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

CHAŁWOWIEC

wtorek, 28 maja 2013 17:39

CHAŁWOWIEC

Przepis poleca -Piotr Kmieć Cukiernik Restauracji „Bernard” we Wrocławiu

Ciasto

Składniki:

- 6 jajek

- 1 szklanka cukru

- 1 opakowanie cukru wanilinowego

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka mąki

- 3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru

- sól

Sposób przyrządzania:

1. Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i cukier wanilinowy.

2. Na koniec dołożyć żółtka.

3. Mąkę przesiać z budyniami czekoladowymi oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.

4. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.

5. Piec w temp. 180°C przez 30 min. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić na dwa płaty.

 

 

Masa chałwowa

Składniki:

- 3 szklanki mleka

- 300 g chałwy waniliowej

- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

- 200 g masła

Sposób przyrządzania:

1.2 szklanki mleka zagotować.

2.W pozostałym mleku rozpuścić budynie waniliowe i wlać do gotującego się płynu. Gotować, cały czas mieszając. aż budyń zgęstnieje.

3. Tak przygotowany krem ostudzić.

4. Chałwę zmiksować na gładką masę.

5. Masło utrzeć na puch. a następnie dodawać porcjami zimny budyń, cały czas ucierając.

6.Na koniec do masy dołożyć chałwę i całość zmiksować

7. Na jeden płat ciasta wyłożyć 2/3 kremu chałwowego. Przykryć drugim płatem.

8. Wierzch posmarować resztą kremu.

9. Posypać startą czekoladą.

10. Schłodzić.

Ponadto:

- 100 g gorzkiej czekolady

 

- Masło możemy zastąpić margaryną z dodatkiem tłuszczu palmowego. -

- Ponadto do masy chałwowej warto dodać orzechy włoskie oraz skórkę pomarańczową co wzmocni aromat wypieku.


oceń
4
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

CIASTO Z ORZECHAMI ...

czwartek, 23 maja 2013 14:18

CIASTO Z ORZECHAMI ,MASĄ KRÓWKOWĄ, WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1,5 szklanki drobnego cukru

- 4 jajka - ½ szklanki oleju

- 1 łyżeczka sody

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 4 jabłka

- 1 szklanka orzechów włoskich

- puszka masy krówkowej lub karmelowej

- 1 łyżka masła

- 50g wiórek kokosowych

 

 

 DSCN23514

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1 . Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę.

2. Orzechy mielimy lub siekamy.

3. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.

4. Następnie mieszamy z przesianą mąką, proszkiem po pieczenia, olejem i orzechami. Wsypujemy sodę i jabłka.

5. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (o wymiarach 25x35 cm).

6. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Studzimy.

7. Masę krówkową ucieramy z masłem. Wykładamy równomiernie na ciasto.

8.Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni. Posypujemy ciasto.


oceń
3
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

CIASTO Z RABARBAREM

środa, 22 maja 2013 13:58

CIASTO Z RABARBAREM

Składniki na masę z rabarbaru:

-1000 g rabarbaru

- 3 żółtka

- 2 op. budyniu waniliowego z cukrem

- 8 łyżek cukru

Sposób przyrządzania:

1. Rabarbar umyć, ściągnąć skórkę i pokroić na drobne kawałki (ok. 1 cm). Zasypać cukrem, odstawić na 4-5 godzin (aż puści sok). Dobrze odcisnąć.

2. Na 600 ml soku z rabarbaru ugotować budyń (jeśli soku jest mniej niż 600 ml uzupełnić wodą).

3. Do gorącego budyniu dodać żółtka, dokładnie połączyć. Dodać rabarbar, wymieszać, wyłożyć na ciasto.

4. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C.

 

Składniki na ciasto kruche:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 125 g margaryny

- 2 żółtka

- 1 jajko

- 1 łyżka śmietany

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przyrządzania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto.

2. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 24 x 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Składniki na bezę:

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 4 białka

Sposób przyrządzania

1. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem, wyłożyć na ciasto.

2. Piec jeszcze 20 minut.


oceń
7
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

CIASTECZKA BISZKOPTOWE DLA MALUSZKA

wtorek, 21 maja 2013 15:41

CIASTECZKA BISZKOPTOWE DLA MALUSZKA

Składniki:

- 5 jaj,

- 0,75 szklanki mąki pszennej

- 6 łyżek cukru,

- papier do blachy.

 

 

 

Sposób przyrządzania:

1. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.

2. Białka ubić na pianę, wymieszać z żółtkami i dosypywać po trochu mąkę.

3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ciast.

4. Masę nakładać do tutki i wyciskać na blachę biszkopcik o długości ok. 10 cm.

5. Piec w w temperaturze ok. 180 stop. C , 20 – 25 min w zależności od piekarnika.

6. Można także wyciskać kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Po upieczeniu połączyć po dwie smarując marmoladą owocową.


oceń
4
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 24 maja 2017

Licznik odwiedzin:  593 425  

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

O moim bloogu

gotowanie, pieczenie,domowy wyrób napoi mlecznych,twarogu,sera, kuchnia studencka, kartka z kalendarza- przepisy z lat ok.1980r. przepisy dedykuję wnuczkom,synowej,córkom oraz żonie.

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 593425

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl